Bine ați venit!
RON
  • EUR
  • BGN
  • RON
  • TRY
Categorii

0

Categorii

Orele de deschidere în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou:

24 - 26.12.24 (marți, miercuri și joi) - zile libere

31/12/24 (marți) - part-time până la ora 15:00.

01.01.25 (miercuri) - zi liberă

Vezi toate articolele

Ce sunt sistemele hidroponice și cumlucreaza?

Ce sunt sistemele hidroponice și cumlucreaza?

Hidroponia este arta grădinăritului fără sol. Hidroponia este un cuvânt latin care înseamnă „apă de lucru”. În absența solului, apa funcționează oferind plantelor nutrienți, hidratare și oxigen. Plantele - de la pepeni verzi la jalapeños la orhidee - se dezvoltă sub regimul atent al hidroponiei. Folosind spațiu minim, cu 90% mai puțină apă decât agricultura tradițională și design ingenios, grădinile hidroponice cresc fructe și flori frumoase în jumătate din timp.

Deși tehnologia sună modernă, istoria hidroponiei datează de la faimoasele Grădini suspendate din Babilon, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Râul Eufrat a fost deviat în canale care curgeau de-a lungul zidurilor grădinilor fastuoase. În secolul al XIII-lea, Marco Polo a scris că a văzut grădini plutitoare în China. Cu toate acestea, hidroponia este departe de a fi doar o inovație din cele mai vechi timpuri. În anii 1990, NASA a crescut răsaduri aeroponice de fasole în gravitate zero la bordul unei stații spațiale, deschizând posibilitatea unei agriculturi durabile în spațiu. Hidroponia continuă să fie o metodă atemporală și dinamică de conservare a apei și de producere a culturilor.

Ce este hidroponia?

Hidroponia este cultivarea plantelor fără a folosi sol. Florile, ierburile și legumele hidroponice sunt plantate într-un mediu inert și furnizate cu soluții bogate în nutrienți, oxigen și apă. Acest sistem promovează o creștere rapidă, randamente mai puternice și o calitate superioară. Când o plantă este cultivată în sol, rădăcinile ei caută în mod constant hrana necesară pentru a susține planta. Dacă sistemul radicular al unei plante este expus direct la apă și nutrienți, planta nu trebuie să pună energie pentru a se întreține. Energia pe care rădăcinile ar folosi-o pentru a obține hrană și apă poate fi deturnată către maturizarea plantei. Ca urmare, creșterea frunzelor, precum și înflorirea fructelor și a florilor au mai mult succes.

Plantele se întrețin printr-un proces numit fotosinteză. Plantele captează lumina soarelui folosind clorofilă (un pigment verde din frunzele lor). Ei folosesc energia luminii pentru a sparge moleculele de apă pe care le-au absorbit prin sistemul lor de rădăcină. Moleculele de hidrogen se combină cu dioxidul de carbon pentru a produce carbohidrați, pe care plantele îi folosesc pentru a se hrăni. Oxigenul este apoi eliberat în atmosferă, care este un factor crucial în menținerea locuinței planetei noastre. Plantele nu au nevoie de sol pentru fotosinteza. Au nevoie de sol pentru a le furniza apă și substanțe nutritive. Atunci când nutrienții sunt dizolvați în apă, aceștia pot fi aplicați direct pe sistemul rădăcină a plantei prin udare, pulverizare sau scufundare. Inovațiile în hidroponie au dovedit că expunerea directă la apa bogată în nutrienți poate fi o metodă de creștere mai eficientă și mai versatilă decât irigarea tradițională.

Cum funcționează hidroponia?

Sistemele hidroponice funcționează permițând un control minim asupra condițiilor de mediu, cum ar fi echilibrul temperaturii și pH-ului și expunerea maximă la nutrienți și apă. Hidroponia funcționează pe un principiu foarte simplu: oferă plantelor exact ceea ce au nevoie, atunci când au nevoie. În hidroponie, se aplică soluții nutritive, adaptate nevoilor plantei specifice cultivate. Ele vă permit să controlați exact câtă lumină primesc plantele și pentru cât timp. Nivelurile pH-ului pot fi monitorizate și ajustate. Într-un mediu extrem de personalizat și controlat, creșterea plantelor este accelerată.

Prin controlul mediului plantelor, mulți factori de risc sunt redusi. Plantele cultivate în grădini și pe câmp sunt expuse la o multitudine de variabile care le afectează negativ sănătatea și creșterea. Ciupercile din sol pot răspândi boli ale plantelor. Animalele sălbatice, cum ar fi iepurii, pot devora legumele coapte din grădina ta. Dăunătorii precum lăcustele pot coborî pe culturi și le pot distruge într-o după-amiază. Sistemele hidroponice elimină imprevizibilitatea plantelor în creștere în aer liber și în pământ. Fără rezistența mecanică a solului, răsadurile se pot maturiza mult mai repede. Prin eliminarea pesticidelor, hidroponia produce fructe și legume mult mai sănătoase și de calitate superioară. Fără obstacole, plantele sunt libere să crească viguros și rapid.

Care sunt componentele unui sistem hidroponic?

Pentru a menține un sistem hidroponic care funcționează bine, trebuie să vă familiarizați cu mai multe componente care asigură funcționarea eficientă a sistemului hidroponic.

Mediu de plantare

Plantele hidroponice sunt adesea cultivate în medii inerte care susțin greutatea plantei și ancorează structura rădăcină a acesteia. Mediul de plantare este un înlocuitor al solului, dar nu oferă hrană plantei de unul singur. În schimb, acest mediu poros reține umiditatea și nutrienții din soluția nutritivă, pe care apoi le livrează plantei. Multe dintre mediile nutritive au pH neutru, astfel încât nu perturbă echilibrul soluției nutritive. Există multe medii diferite din care să alegeți, iar planta și sistemul hidroponic specific vor determina care mediu este cel mai bun pentru demersul dumneavoastră. Mijloacele de cultură hidroponice sunt disponibile pe scară largă atât online, cât și în pepinierele locale și magazinele de grădinărit.

Pietre de aer și pompe de aer

Plantele care sunt scufundate în apă se pot îneca rapid dacă apa nu este suficient de aerată. Pietrele de aer dispersează bule minuscule de oxigen dizolvat în rezervorul de soluție nutritivă. Aceste bule ajută, de asemenea, la distribuirea uniformă a nutrienților dizolvați în soluție. Pietrele de aer nu generează oxigen de la sine. Acestea ar trebui să fie conectate la o pompă de aer externă prin tuburi opace din plastic alimentar (opacitatea va inhiba creșterea algelor). Pietrele de aer și pompele de aer sunt componente populare pentru acvariu și pot fi achiziționate cu ușurință de la magazinele de animale de companie.

Ghivece din plasă

Ghivecele din plasă sunt special concepute pentru plantele hidroponice. Materialul plasă permite rădăcinilor să crească pe laturile și fundul ghiveciului, oferind o expunere mai mare la oxigen și nutrienți. Ghivecele din plasă oferă, de asemenea, un drenaj mai bun decât vasele tradiționale din lut sau plastic.

Care sunt cele șase tipuri de sisteme hidroponice?

Există sute de metode hidroponice, dar toate sunt o modificare sau o combinație a șase sisteme hidroponice de bază.

1. Sisteme de cultivare în apă adâncă

Sistemele hidroponice pentru culturi de apă adâncă sunt pur și simplu plante suspendate în apă aerată. Sistemele de cultură în apă adâncă, cunoscute și sub numele de sisteme DWC, sunt una dintre cele mai ușoare și populare metode hidroponice de pe piață. Sistemul DWC atârnă ghivece cu plasă peste un rezervor adânc de soluție nutritivă bogată în oxigen. Rădăcinile plantelor sunt scufundate în soluție, ceea ce le oferă acces constant la hrană, apă și oxigen. Unii consideră că cultura în apă adâncă este cea mai pură formă de hidroponie.

Deoarece sistemul radicular este în mod constant în apă, oxigenarea adecvată a apei este vitală pentru supraviețuirea plantei. Dacă rădăcinile plantei nu sunt furnizate cu suficient oxigen, aceasta se va îneca în soluție. Adăugați o piatră de aer conectată la o pompă de aer în partea de jos a rezervorului pentru a furniza oxigen întregului sistem. De asemenea, bulele de piatră de aer vor ajuta la circulația soluției nutritive.

Este foarte ușor să asamblați un sistem de cultură în apă adâncă acasă sau în sala de clasă, fără a fi nevoie de echipamente costisitoare de hidroponie. Puteți folosi o găleată curată sau un acvariu vechi pentru a ține soluția și puneți deasupra o suprafață plutitoare, cum ar fi Styrofoam, pentru a plasa vasele cu plasă. Rădăcinile plantelor în sistemele DWC ar trebui să fie scufundate numai în soluție. Nicio parte a tulpinii sau a vegetației nu trebuie să fie sub apă. Puteți lăsa chiar și aproximativ un inch și jumătate din rădăcini deasupra liniei de apă. Bulele de aer ale pietrei vor ieși de la suprafață și se vor răspândi peste rădăcinile expuse, astfel încât nu vor fi expuse riscului de a se usca.

Care sunt avantajele sistemelor agricole de adâncime?

Întreținere redusă: Odată ce un sistem de cultură în apă adâncă este stabilit, este necesară foarte puțină întreținere. Doar completați cu soluția nutritivă atunci când este necesar și asigurați-vă că pompa furnizează oxigen pietrei de aer. Soluția nutritivă are nevoie de obicei doar de completare la fiecare 2-3 săptămâni, dar asta depinde de mărimea plantelor tale.

DIY: Spre deosebire de multe alte sisteme hidroponice, sistemele de cultură în apă adâncă pot fi făcute ieftin și ușor acasă, cu o călătorie rapidă la magazinul de animale de companie și la grădinița locală pentru a ridica pompa de aer și nutrienții.

Care sunt dezavantajele sistemelor de agricultură de adâncime?

Limitări: Sistemele de cultură în apă adâncă sunt potrivite pentru cultivarea ierburilor și a salatei, dar se luptă cu plantele mai mari și cu creștere lentă. Sistemele de cultivare în apă adâncă nu sunt ideale pentru tot ceea ce înflorește. Cu toate acestea, cu ceva muncă suplimentară, puteți cultiva plante precum roșiile, ardeii și dovleceii într-un sistem DWC.

Controlul temperaturii: Este important ca temperatura soluției apoase să nu depășească 68°F și să nu scadă sub 60°F. Într-un sistem DWC, apa este statică și nu circulă, așa că poate fi mai dificilă reglarea temperaturii.

2. Sisteme de fitil

În sistemul de fitil, plantele sunt plasate într-un mediu nutritiv pe o tavă care se așează deasupra unui rezervor. Acest rezervor conține o soluție apoasă cu nutrienți dizolvați. Fitilele se deplasează din rezervor în suportul de creștere. Apa și nutrienții parcurg fitilul și saturează mediul de creștere din jurul sistemului radicular al plantei. Fitilele pot fi realizate din cel mai comun material - sfoară, sfoară sau pâslă. Sistemele cu fitil sunt cea mai simplă formă de hidroponie. Sistemele cu fitil sunt hidroponie pasive - ceea ce înseamnă că nu necesită piese mecanice precum pompele pentru a funcționa. Acest lucru le face ideale pentru situațiile în care electricitatea nu este fiabilă sau indisponibilă.

Sistemele de fitil funcționează printr-un proces numit acțiune capilară. Fitilul absoarbe apa în care este scufundat ca un burete, iar când intră în contact cu mediul de creștere poros, transferă soluția nutritivă. Hidroponia cu fitil funcționează numai dacă este însoțită de un mediu de creștere care este capabil să faciliteze transferul de nutrienți și apă. Nucă de cocos (fibre din coaja exterioară a nucilor de cocos) este excelentă la reținerea umidității și are avantajul suplimentar de a fi neutru al pH-ului. Perlitul are, de asemenea, pH neutru și extrem de poros, ceea ce îl face ideal pentru sistemele de spălare. Vermiculitul este, de asemenea, foarte poros și are și o capacitate mare de schimb cationic. Aceasta înseamnă că poate stoca nutrienți pentru utilizare ulterioară. Aceste trei medii de plante sunt cele mai potrivite pentru sistemele hidroponice cu fitil.

Sistemele cu fitil funcționează destul de lent în comparație cu alte sisteme hidroponice, ceea ce limitează caracterul practic al creșterii cu ele. Trebuie să vă asigurați că pentru fiecare plantă din tava de creștere există cel puțin un fitil care se mișcă din rezervor. Aceste fitiluri trebuie plasate aproape de sistemul radicular al plantei. Deși pot funcționa cu aerare, mulți oameni aleg să adauge o piatră de aer și o pompă de aer la rezervorul sistemului de fitil. Acest lucru adaugă oxigen suplimentar sistemului hidroponic.

Care sunt avantajele sistemului de fitil?

Simplitate: Sistemul de fitil poate fi configurat de oricine și nu necesită o atenție excesivă odată ce este pus în funcțiune. Fitilele vă alimentează în mod constant plantele cu apă, astfel încât nu există pericolul ca acestea să se usuce. În plus, plante precum salata verde vor prospera în sistemul fitilului, oferind o rentabilitate mare a investiției tale mâini libere.

Utilizarea eficientă a spațiului: sistemele Wick sunt discrete și pot fi instalate oriunde, deoarece nu necesită electricitate. Acesta este un sistem ideal pentru educatori, începători sau oricine este interesat de hidroponie.

Care sunt dezavantajele sistemului de fitil?

Limite: Salata verde și ierburi precum rozmarinul, menta și busuiocul cresc rapid și nu necesită cantități mari de apă. Roșiile, pe de altă parte, vor avea dificultăți în creștere într-un sistem de fitil din cauza nevoilor lor ridicate de nutrienți și hidratare. Alte plante nu pot prospera într-un mediu care este constant umed. Legumele rădăcinoase, cum ar fi morcovii și napii, nu vor prospera într-un sistem de fitil.

Susceptibil la putrezire: Un sistem hidroponic cu fitil este întotdeauna umed și umed. Acest lucru creează un risc de apariție a ciupercilor și putrezire în mediul organic de creștere și pe rădăcinile plantelor.

3. Sisteme de producere a filmelor alimentare

Sistemele de folie nutritivă (NFT) suspendă plantele deasupra unui flux de soluție nutritivă care curge continuu, care este spălată de la capetele sistemelor radiculare ale plantelor. Canalele care țin plantele sunt înclinate, permițând apei să curgă pe lungimea tăvii de creștere înainte de a se scurge în rezervorul de dedesubt. Apa din rezervor este apoi aerisită folosind pietre de aer. O pompă submersibilă pompează apoi apa bogată în nutrienți din rezervor și o returnează în partea de sus a canalului. Tehnica filmului nutritiv este un sistem hidroponic cu recirculare.

Spre deosebire de hidroponia cu culturi de apă adâncă, rădăcinile plantelor din sistemul NFT nu sunt scufundate în apă. În schimb, fluxul (sau „filmul”) trece doar prin capetele rădăcinilor lor. Vârfurile rădăcinilor transportă umezeala în plantă, în timp ce sistemul radicular expus are acces amplu la oxigen. Partea inferioară a canalelor este canelată, astfel încât pelicula de mică adâncime să treacă cu ușurință peste vârfurile rădăcinilor. Acest lucru previne, de asemenea, acumularea sau reținerea apei pe sistemul radicular.

Deși sistemele cu folii nutritive reciclează în mod continuu apa, este înțelept să goliți rezervorul și să completați soluția nutritivă în fiecare săptămână sau cam asa ceva. Acest lucru asigură că plantele tale primesc suficientă hrană. Canalele NFT ar trebui să fie înclinate cu o pantă graduală. Dacă este prea abruptă, apa se va repezi pe canal fără a hrăni în mod corespunzător plantele. Dacă prin canal este pompată prea multă apă, sistemul se va revarsa și plantele se pot îneca. Hidroponia NFT este un sistem comercial popular, deoarece poate susține mai multe plante pe canal și poate fi produs cu ușurință în masă. Sistemele de peliculă alimentară sunt cele mai potrivite pentru plante ușoare, cum ar fi muștarul, varza, salata verde, spanacul, precum și fructele precum căpșunile. Plantele fructifere mai grele, cum ar fi roșiile și castraveții, necesită spalier pentru a susține excesul de greutate.

Care sunt avantajele sistemului de folie alimentară?

Consum redus: Deoarece hidroponia NFT recirculează apa, nu necesită cantități mari de apă sau nutrienți pentru a funcționa. Debitul constant îngreunează, de asemenea, acumularea de săruri pe rădăcinile plantelor. De asemenea, sistemele de pelicule nutritive nu necesită medii nutritive, economisindu-vă cheltuielile de cumpărare a suportului și bătăile de cap de a le înlocui.

Design modular: Sistemele de pelicule alimentare sunt ideale pentru operațiuni comerciale și pe scară largă. Odată ce ai un canal deschis și funcțional, este foarte ușor să-l extinzi. Vă puteți umple sera cu mai multe canale care susțin diferite culturi. Este o idee bună să alimentați fiecare canal cu un rezervor separat. În acest fel, dacă o pompă se defectează sau o boală se răspândește în apă, nu îți vei pierde toată afacerea.

Care sunt dezavantajele sistemului de folie alimentară?

Defecțiunea pompei: Dacă pompa eșuează și canalul încetează să circule pelicula nutritivă, plantele tale se vor usca. În câteva ore, întreaga recoltă poate muri dacă nu este alimentată cu apă. Menținerea unui sistem hidroponic NFT necesită vigilență. Va trebui să monitorizați cu atenție performanța pompei.

Supraaglomerare: Dacă plantele sunt distanțate prea aproape între ele sau creșterea rădăcinii este prea viguroasă, canalul se poate înfunda. Dacă canalul este blocat de rădăcini, apa nu va putea curge și plantele tale vor muri de foame. Acest lucru este valabil mai ales pentru plantele din partea inferioară a canalului. Dacă plantele de la sfârșit par vreodată slabe în comparație cu restul canalului, luați în considerare eliminarea unor plante sau trecerea la o unitate mai mică.

4. Sisteme de maree

Hidroponia cu maree funcționează prin inundarea patului cu o soluție nutritivă dintr-un rezervor situat dedesubt. Pompa submersibilă din rezervor este echipată cu un cronometru. Când pornește temporizatorul, pompa umple paturile cu apă și substanțe nutritive. Când temporizatorul se oprește, gravitația drenează încet apa din paturi și o returnează în rezervor. Sistemul este echipat cu o conductă de preaplin pentru a se asigura că inundațiile nu depășesc un anumit nivel și nu deteriora tulpinile și fructele plantelor. Spre deosebire de sistemele menționate anterior, plantele din sistemul mareelor nu sunt expuse la apă constantă. În timp ce patul este inundat, plantele preiau soluția nutritivă prin sistemul lor de rădăcină. Când apa se scurge și patul este gol, rădăcinile se usucă. Rădăcinile uscate sunt apoi saturate cu oxigen în intervalul înainte de următoarea udare. Lungimea intervalului dintre udari este determinata de marimea paturilor si marimea plantelor.

Sistemele de flux și reflux (numite și „inundare și scurgere”) sunt una dintre cele mai populare metode de creștere hidroponică. Abundența de oxigen și nutrienți furnizate plantelor stimulează creșterea rapidă și puternică. Sistemul de flux și reflux este ușor de reglat și multifuncțional. Paturile de creștere pot fi umplute cu un sortiment de ghivece din plasă și o varietate de fructe și legume. Poate mai mult decât orice alt sistem hidroponic, sistemul flux și reflux vă permite să experimentați cu plante și medii nutritive.

Sistemele de maree pot găzdui aproape orice tip de vegetație. Principala dvs. limitare este dimensiunea și adâncimea tăvii de creștere. Legumele rădăcinoase vor necesita un pat mult mai adânc decât salata sau căpșunile. Roșiile, mazărea, fasolea, castraveții, morcovii și ardeii sunt culturi populare care sunt cultivate pe principiul fluxului și refluxului. De fapt, puteți atașa chiar și spalier direct pe paturile de creștere. „Crește roci” și pietricele de argilă expandată (hidroton) sunt unele dintre cele mai populare medii de cultură în hidroponia mareelor. Pot fi curățate și refolosite, sunt ușoare și, deși rețin umiditatea, se scurg și ele. Aceasta este o calitate importantă în sistemele de maree.

Care sunt avantajele sistemului flux și reflux?

Versatilitate: Cu sistemul flux și reflux, puteți crește plante mult mai mari decât majoritatea altor sisteme hidroponice. Fructele, florile și legumele răspund foarte bine la hidroponia de maree. Dacă ai avut grijă să oferi plantelor tale un pat de dimensiunea și hrana potrivite, vei vedea o recoltă bogată.

DIY: Există sute de moduri de a vă construi propriul sistem hidroponic de maree acasă. O vizită la magazinul de feronerie și magazinul de animale de companie vă va oferi toate consumabilele de care aveți nevoie pentru a construi un sistem de cultură în flux și reflux. Deși sunt mai scumpe de instalat decât alte sisteme de tip bricolaj, cum ar fi fitilul și culturile de apă adâncă, sistemele de maree susțin o gamă mult mai largă de specii de plante decât pot.

Care sunt dezavantajele sistemului flux și reflux?

Defecțiunea pompei: Ca orice sistem hidroponic care depinde de o pompă, dacă pompa nu mai funcționează, plantele tale vor muri. Ar trebui să monitorizați sistemul de flux și reflux pentru a vă asigura că performanța sistemului nu pune în pericol sănătatea plantelor dumneavoastră. Dacă apa intră și iese prea repede, plantele tale nu vor primi suficientă apă și substanțe nutritive.

Degradare și boală: igienizarea și întreținerea sunt esențiale pentru un sistem de maree. Dacă patul nu este drenat corespunzător, pot apărea boli de rădăcină și putregai. Un sistem de drenaj murdar poate dezvolta mucegai și atrage insecte. Dacă neglijezi curățenia, recolta ta va avea de suferit. De asemenea, unele plante nu răspund bine la schimbarea rapidă a pH-ului care are loc ca urmare a inundațiilor și drenajului extrem.

5. Sisteme de irigare prin picurare

Într-un sistem hidroponic de irigare prin picurare, un rezervor aerat, bogat în nutrienți pompează soluția printr-o rețea de conducte către plante individuale. Această soluție se scurge încet în mediul vegetal din jurul sistemului radicular, menținând plantele umede și bine hrănite. Sistemele de picurare sunt cea mai populară și comună metodă de hidroponie, în special în rândul cultivatorilor comerciali. Sistemele de picurare pot fi pentru plante individuale sau pentru operațiuni masive de irigare.

Există două configurații de hidroponie prin picurare: de recuperare și non-recuperare. În sistemele de recuperare, care sunt mai populare cu cultivatorii de casă mai mici, excesul de apă este scurs din paturi înapoi în rezervor pentru a fi recirculat în timpul următorului ciclu de irigare prin picurare. În sistemele fără valorificare, excesul de apă se scurge din mediul instalației și se varsă în deșeuri. Această metodă este mai populară printre cultivatorii comerciali. Deși sistemele de irigare prin picurare nerecuperate pot suna risipitoare, cultivatorii mari sunt foarte conservatori în utilizarea apei. Aceste sisteme de irigare prin picurare sunt concepute pentru a furniza cantitatea exactă de soluție necesară pentru a menține umiditatea mediului vegetativ din jurul plantei. Sistemele de irigare prin picurare fără recuperare utilizează cronometre și programe de livrare sofisticate pentru a minimiza pierderile.

Dacă cultivați plante într-un sistem de recuperare prin picurare, trebuie să fiți conștient de fluctuațiile pH-ului soluției nutritive. Acest lucru este valabil pentru orice sistem în care apa uzată circulă în rezervor. Plantele epuizează conținutul de nutrienți al soluției și modifică echilibrul pH-ului, astfel încât cultivatorul va trebui să monitorizeze și să ajusteze rezervorul de soluție mai mult decât ar face-o cu un sistem fără recuperare. Mediile de construcție pot deveni, de asemenea, suprasaturate cu nutrienți, așa că vor trebui spălate și înlocuite periodic.

Care sunt avantajele unui sistem de irigare prin picurare?

Varietate de opțiuni de plante: un sistem de picurare poate susține plante mult mai mari decât majoritatea altor sisteme hidroponice. Acesta este unul dintre motivele pentru care este atât de atractiv pentru cultivatorii comerciali. Pepenii, dovleceii, ceapa și dovleceii pot fi susținute în mod adecvat printr-un sistem de picurare dimensionat corespunzător. Sistemele de picurare conțin cantități mai mari de mediu de creștere decât alte sisteme, permițându-le să susțină sistemele de rădăcină mai mari ale acestor plante. Sistemele de picurare funcționează cel mai bine cu medii cu scurgere lentă, cum ar fi vată de stâncă, nucă de cocos și mușchi de turbă.

Scară: Sistemele de picurare pot suporta cu ușurință operațiuni hidroponice la scară largă. Dacă cultivatorul dorește să adauge mai multe plante, țevi noi pot fi conectate la rezervor și direcționează soluția către noua vegetație. Culturi noi pot fi introduse în sistemul de picurare existent prin adăugarea de rezervoare suplimentare cu programe de cronometru diferite pentru a se potrivi nevoilor noilor plante. Acesta este un alt factor care face ca sistemele de picurare să fie populare în hidroponia comercială.

Care sunt dezavantajele sistemului de picurare?

Întreținere: Dacă cultivați plante folosind un sistem de picurare fără recuperare acasă, este necesară o întreținere semnificativă. Va trebui să monitorizați în mod constant pH-ul și nivelurile de nutrienți ale soluției, drenând și înlocuind după cum este necesar. Liniile sistemelor de recuperare se pot înfunda, de asemenea, cu resturi și materii vegetale, așa că va trebui să spălați și să spălați în mod regulat liniile de alimentare.

Complexitate: Sistemele de irigare prin picurare pot deveni cu ușurință eforturi complicate și complexe. Acest lucru este mai puțin important pentru hidroponia profesională, dar nu este cel mai ideal sistem pentru cultivatorii de acasă. Există sisteme mult mai simple, cum ar fi sistemul flux și reflux, care sunt mai potrivite pentru hidroponia acasă.

6. Aeroponia

Sistemele aeroponice suspendă plantele în aer și își expun rădăcinile goale la o ceață bogată în nutrienți. Sistemele aeroponice sunt structuri închise, cum ar fi cuburi sau turnuri, care pot ține mai multe plante în același timp. Apa și nutrienții sunt depozitate într-un rezervor și apoi pompate într-o duză care dispersează soluția și o distribuie sub formă de ceață fină. De obicei, ceața este eliberată din partea de sus a turnului, astfel încât să poată cădea în cascadă în cameră. Unele sisteme aeroponice pulverizează continuu ceața în rădăcinile plantelor, similar sistemelor NFT, care expun rădăcinile la pelicula nutritivă în orice moment. Altele funcționează mai mult ca un sistem flux și reflux, aburind rădăcinile la intervale stabilite. Aeropons nu au nevoie de un mediu de substrat pentru a supraviețui. Expunerea constantă a rădăcinilor la aer le permite să ia oxigen și să crească într-un ritm accelerat.

Sistemele aeroponice folosesc mai puțină apă decât orice altă formă de hidroponie. De fapt, creșterea unei culturi aeroponice necesită cu 95% mai puțină apă decât într-un câmp irigat. Structura lor verticală este proiectată pentru a ocupa spațiu minim și permite plasarea mai multor turnuri într-o singură locație. Cu aeroponia se pot obtine randamente mari chiar si in spatii limitate. De asemenea, datorită expunerii maxime la oxigen, plantele aeroponice cresc mai repede decât alte plante cultivate hidroponic.

Aeroponia permite recoltarea ușoară pe tot parcursul anului. Vița de vie și solaanele, cum ar fi roșiile, ardeii și vinetele, cresc bine într-un mediu aeroponic. De asemenea, prosperă salata verde, verdeața pentru copii, ierburile, pepenele verde, căpșunile și ghimbirul. Cu toate acestea, pomii fructiferi sunt prea mari și grei pentru a fi cultivați aeroponic, iar plantele subterane cu sisteme radiculare extinse, cum ar fi morcovii și cartofii, nu pot fi cultivate.

Care sunt avantajele unui sistem aeroponic?

Excesul de oxigen: excesul de oxigen care este preluat de rădăcinile goale accelerează creșterea plantelor. Aeroponia nu este doar cel mai ecologic sistem hidroponic, ci și unul dintre cele mai eficiente. Sunt sisteme versatile, adaptabile, care oferă în mod fiabil rezultate de înaltă calitate.

Mobilitate: Turnurile și tăvile aeroponice pot fi mutate cu ușurință dintr-o locație în alta fără a întrerupe creșterea plantelor. În timpul procesului de transport, va trebui să răspândiți rădăcinile cu mâna pentru a preveni uscarea acestora. În plus, sistemele aeroponice sunt concepute astfel încât să fie ergonomice și să ocupe cât mai mult spațiu posibil. Aeroponia vă permite să creșteți plante la o densitate mai mare decât alte sisteme hidroponice.

Care sunt dezavantajele unui sistem aeroponic?

Scump: Un sistem aeroponic are un cost inițial mai mare decât alte sisteme hidroponice. Construirea unui sistem complet funcțional cu rezervoare, cronometre și pompe poate costa mii de dolari. Este posibil să construiți un sistem aeroponic DIY pentru mult mai puțini bani, dar este un efort mult mai dificil decât să vă faceți propria cultură de apă adâncă sau un sistem de fitil.

Întreținere Sistemele aeroponice mențin un echilibru delicat, iar dacă este deranjat, rezultatele sunt dezastruoase pentru plantele tale. Dacă cronometrul nu se stinge sau pompa eșuează, riști să-ți pierzi întreaga recoltă dacă nu răspândești rădăcinile cu mâna. Va trebui să curățați camera rădăcinii în mod regulat pentru a preveni bolile rădăcinilor plantelor dumneavoastră. În general, sistemele aeroponice necesită mai multă tehnică pentru a reuși decât alte sisteme.

Osmoză inversă și hidroponie

Hidroponia se bazează pe puterea revitalizantă a apei. Apa vă inundă grădina hidroponică cu substanțe nutritive, vitalizându-le și încurajând creșterea lor dinamică. Dacă investești cu adevărat în sănătatea plantelor tale, ar trebui să ai grijă și de puritatea apei care le susține. Din păcate, majoritatea apelor sunt pline de poluanți. Furnizorii municipali de apă dezinfectează rezervoarele de apă cu clor. Potrivit US Geological Survey, 85% din apa din SUA este dură (ceea ce înseamnă că conține niveluri ridicate de calciu și magneziu). Scurgerile industriale, scurgerile agricole și deșeurile din gropile de gunoi pot determina scurgerea substanțelor chimice și a COV în apele subterane.

Osmoza inversă (numită și RO) elimină 98% din toate impuritățile din apă prin trecerea acesteia printr-o membrană semi-permeabilă. Osmoza inversă curăță apa de metale grele, săruri, bacterii și solide dizolvate totale (TDS). Rezultatul este o apă de o puritate remarcabilă. Utilizarea apei cu osmoză inversă pentru hidroponie asigură că plantele tale primesc doar nutrienții pe care îi dorești. Majoritatea operațiunilor hidroponice comerciale folosesc apă RO pentru a-și întreține culturile. Așa cum hidroponia demonstrează că există o modalitate mai bună de a crește plantele, osmoza inversă demonstrează că există o modalitate mai bună de a facilita această creștere.

De ce ar trebui să folosesc apă RO pentru hidroponie?

Apa cu osmoză inversă vă permite să începeți cu apă curată și să adăugați niveluri precise de nutrienți, stimulenți și corectori de pH. Din această bază neutră puteți crea soluția nutritivă ideală. De exemplu, dacă locuiți într-o zonă cu apă dură, apa dumneavoastră va conține deja un nivel ridicat de calciu. Multe amestecuri de nutrienți hidroponici conțin calciu, deoarece promovează creșterea plantelor. Cu toate acestea, adăugarea unei soluții bogate în calciu la apa dură va provoca un dezechilibru de nutrienți. De asemenea, este mult mai dificil să măsurați nivelurile de nutrienți din apa cu niveluri ridicate de TDS. Majoritatea instrucțiunilor producătorilor pentru soluțiile nutritive se bazează pe apă cu recuperare a apei. Deci, dacă încercați să aduceți apa la 800 ppm de nutrienți și apa are deja 200 ppm TDS, va trebui să faceți o estimare. Rezultatele vor fi inevitabil inexacte. Apa cu osmoză inversă are și un pH mai scăzut. Plantele preferă apa acidă, iar utilizarea apei cu osmoză inversă pentru a vă hidrata culturile va reduce cantitatea de ajustare a pH-ului necesară pentru dvs. ca cultivator.

Controlul echilibrului nutrițional și al pH-ului apei este esențial pentru succesul hidroponiei tale. Dacă plantele tale nu primesc o nutriție adecvată, nu contează cât de bine funcționează sistemul tău hidroponic. Sistemul de osmoză inversă asigură că plantele dumneavoastră absorb doar nutrienții potriviți dizolvați în apă de cea mai înaltă puritate.

Adaugă comentariu

Cod de securitate
    Nici un comentariu pănă acum
Soluţia de comerţ electronic Seliton