Dată: 02 August 2023
Îngrășăminte minerale
Industria europeană a îngrășămintelor minerale transformă milioane de tone de materii prime naturale, cum ar fi aerul, gazele naturale și minereurile extrase în produse nutritive de înaltă calitate pentru plante.
Îngrășăminte cu azot
Îngrășămintele pe bază de azot sunt cele mai utilizate în Europa.
Principalele produse sunt îngrășămintele pe bază de nitrați, cum ar fi azotatul de amoniu (AN) și azotatul de calciu amoniu (CAN), care sunt potrivite pentru majoritatea solurilor și climatelor europene.
Alte îngrășăminte cu azot includ sulfat de amoniu și azotat de sulfat de amoniu, azotat de calciu, azotat de sodiu, nitrat chilian și amoniac anhidru.
Îngrășăminte cu azot cu inhibitori
Anumite condiții climatice și de sol pot duce la imobilizarea azotului, denitrificare, volatilizare sau leșiere, ceea ce reduce eficacitatea îngrășămintelor. Ca răspuns, industria a dezvoltat tipuri speciale de îngrășăminte menite să reducă aceste efecte. Acestea includ îngrășăminte foliare, îngrășăminte cu eliberare lentă și controlată și aditivi pentru îngrășăminte precum ureaza și inhibitorii de nitrificare.
Îngrășăminte cu fosfor
Cele mai comune îngrășăminte cu fosfor sunt superfosfatul unic (SSP), superfosfatul triplu (TSP), fosfatul monoamoniu (MAP), fosfatul diamoniu (DSP) și polifosfatul lichid de amoniu.
Produse de îngrășăminte diferite au profiluri de eliberare diferite și necesită setări diferite ale distribuitorului pentru o aplicare eficientă.
Îngrășăminte cu potasiu
Potasiul este, de asemenea, disponibil într-un număr de îngrășăminte care conțin doar potasiu sau doi sau mai mulți nutrienți și includ clorură de potasiu (KCl), sulfat de potasiu (K2SO4) sau sulfat de potasiu (SOP), nitrat de potasiu (KNO3), cunoscut sub numele de KN.
Calciu, magneziu și sulf
Calciul (Ca), magneziul (Mg) și sulful (S) sunt substanțe nutritive secundare majore pentru plante. De obicei, acestea nu sunt aplicate ca îngrășăminte simple, ci în combinație cu principalii nutrienți N, P și K.
Sulful este adesea adăugat la îngrășămintele obișnuite cu azot, cum ar fi nitratul de amoniu.
Alte surse de sulf sunt superfosfatul unic (SSP), sulfatul de potasiu (SOP) și sulfatul de magneziu, acesta din urmă conținând și magneziu.
Calciul se aplică în principal sub formă de azotat de calciu, gips (sulfat de calciu) sau var/dolomit (carbonat de calciu), dintre care azotatul de calciu este singura sursă de calciu ușor disponibilă pentru plante.
Îngrășăminte cu oligoelemente
Astăzi, un număr mare de îngrășăminte speciale sunt disponibile pentru a furniza plantelor oligoelemente importante precum fier, mangan, bor, zinc și cupru. Pot fi atât compuși anorganici, cât și organici, soiurile anorganice fiind împărțite în continuare în produse solubile în apă și insolubile.
Inhibitori
Astăzi există două tipuri principale de inhibitori la dispoziția fermierilor din UE.
Inhibitorii de nitrificare sunt compuși chimici care încetinesc nitrificarea amoniului prin suprimarea activității bacteriilor nitrosomonas din sol. Scopul este de a menține amoniul în forma sa stabilă în sol și de a încetini conversia acestuia în nitrat. În acest fel, proporția de nitrați din sol este redusă temporar și, prin urmare, potențialul de pierderi prin levigare în apă sau de formare de gaz N2O în atmosferă.
Inhibitorii de urază sunt compuși chimici care încetinesc primul pas în descompunerea ureei în sol - hidroliza, care poate duce la emisii de NH3 și care poate apărea înainte ca aceasta să fie transformată în amoniu. Ele contribuie la o reducere semnificativă a emisiilor de amoniac în aer, unul dintre principalii poluanți ai aerului.
Îngrășăminte organice
Reziduurile vegetale, gunoiul de grajd și nămolul sunt principalele îngrășăminte organice. Deși au o valoare nutritivă diferită, se găsesc de obicei în fermă, iar nutrienții și carbonul organic pe care îl conțin sunt reciclați. Dejecțiile și nămolurile animale acoperă o gamă largă de surse de nutrienți cu proprietăți fizice și conținuturi de nutrienți diferite. În plus, conținutul lor de nutrienți variază în funcție de regiune și depinde de tipul de animal și de sistemul de management al fermei.
Alte tipuri de hrană vegetală
Diferitele produse de fertilizare pot ajuta fermierii să își adapteze practicile de fertilizare la condițiile de mediu și de fermă: îngrășăminte organice, îngrășăminte organo-minerale, îngrășăminte minerale inclusiv inhibitori, materiale de var, medii nutritive, biostimulatori ai plantelor etc.
Adaugă comentariu